woensdag 21 november 2012

Artikels in verband met mens en medemens


'Moeten we nog investeren in rokers?'


De gerenommeerde cardioloog Pedro Brugada (UZ Brussel en VUB) zegt in een interview met De Morgen dat de overheid strenger moet optreden tegen al wie zichzelf ziek maakt. 'Moeten we nog blijven investeren in rokers die na een hartingreep blijven roken?'
  • Cardioloog Pedro Brugada (UZ Brussel en VUB)
Volgens Brugada moet het maatschappelijke debat hierover aangevuurd worden. "Want wat willen we doen met de beperkte middelen die we hebben? Moeten we blijven investeren in mensen die zichzelf ziek maken? In rokers die na een hartoperatie blijven paffen? Elke sigaret is slecht voor de gezondheid. En roken verhoogt het risico op een hartinfarct. Het is de verantwoordelijkheid van de burger om dat risico al dan niet te nemen, punt uit." In de gezondheidszorg zou het moeten zijn zoals in de milieusector, vindt Brugada: "De vervuiler betaalt." 



Mijn mening:
Pedro Brugada, vergelijkt mensen die blijven roken na hun ziekte met wegpiraten die te snel hebben gereden en een ongeluk hebben. Ik ben zelf een roker en ik vind dat ze niemand kunnen verplichten om te stoppen, maar hij heeft wel gelijk dat de maatschappij blijft betalen voor de mensen die al ziek zijn door het roken, als ze nog altijd niet inzien dat roken slecht is en dat ze er ziek van worden. Zou ik het ook beter vinden dat ze ofwel minder geld terug krijgen of zelf niets terug krijgen van de maatschappij. Het is dan ook persoonlijk hun probleem niet, De rokers hebben er zelf voor gekozen en iedereen weet dat dit slecht is voor de gezondheid. Hij vergelijkt de rokers met de wegpiraten die te snel rijden en daardoor een ongeluk hebben. Ik vind dat de verzekering er niet zo mogen tussen komen wanneer de persoon dronken was of te snel reed. Ze weten dat dit niet mag en toch doen ze het, zij kiezen er ook zelf voor. Pedro Brugada zegt ook dat we kinderen goed moeten duidelijk maken dat roken zeer ongezond, ik ben er zelf ook niet trots op dat ik rook. Maar eenmaal je er aan  begint is het zeer moeilijk voor te stoppen. Dus beter nooit roken dan proberen stoppen na paar jaar.

'Kinderen zien, kinderen doen na'

Ik heb een filmpje gezien op Youtube. Het waren allemaal korte filmpjes waar een kind een volwassen na deed. Bijvoorbeeld dat een volwassene een blikje op de grond gooit en het kind doet juist hetzelfde. Ik ben akkoord met dat een kind altijd een volwassen persoon na doet, ze zien en het en denken dat het mag want een volwassene doet het ook. Maar sommige fragmenten gaan er wel wat over. Bijvoorbeeld iemand die aan het roken is een een kind van 5jaar doet dit na. Dit vind ik wat overdreven, dit vind ik persoonlijk echt geen realiteit. 

http://www.youtube.com/watch?v=6JfHB2cruJU : Dit is de site met het filmpje, bekijk het ook eens en laat het niet om er ook op te reageren.


'Helft Belgisch jongeren wantrouwt andere mensen'

Een op de twee Belgische jongeren vertrouwt andere mensen niet.
Dat blijkt uit het onderzoek Connected, dat werd uitgevoerd door de jeugddienst voor informatie en preventie In Petto. Meer dan 1.700 jongeren, voornamelijk tussen 15 en 18 jaar oud, namen deel.
Diverse factoren hebben invloed op het wantrouwen jegens de medemens. Zo zijn meisjes iets negatiever ingesteld dan jongens: 55 tegen 44 procent. Ook het studieniveau speelt een grote rol. 73 procent van de leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs vertrouwt anderen niet. ASO-leerlingen hebben dan weer het meeste geloof in de mensen rondom hen: ‘slechts’ 41 procent oordeelt negatief.
In een klassiek gezin hebben jongeren minder angst (48 procent) dan in een nieuw samengesteld gezin (55 procent). Kinderen in een eenoudergezin komen er het bekaaidst af. Liefst 60 procent wantrouwt anderen.
Mijn mening: Ik geloof wel dit waar is, als je eens ziet hoeveel mensen er hun boekentas op de bank naast hun zetten, zodat er niemand naast hun kan komen zitten. Het kan wel zijn dat dat ook ligt aan de verschillende richtingen van studies, in bepaalde studies moet je veel contact hebben met andere mensen en in sommige studies moet je bijna niets van contact hebben met anderen. Ik zelf moet ook niet zoveel weten van andere mensen, ik ben zowiezo al niet zo sociaal met vreemde mensen, maar als er iemand vraagt aan mij of hij naast mij mag zitten of eens mijn aansteker wil gebruiken, zal ik dat zeker doen. Ik zal gewoon niet snel praten met mensen die ik niet ken.


1 opmerking:

  1. Delphine, wat je daar schrijft over rokers, daar ben ik het volledig met eens. Zelf rook ik niet, maar ik denk niet dat het mijn mening zou beïnvloeden. Ik denk dat alle rokers beseffen dat ze met hun gezondheid aan het spelen zijn. Dan hebben ze in het artikel wel gelijk dat men de maatschappij niet wil laten opdraaien, voor wat de rokers zelf kapot maken.
    De link met de verzekering voor een dronken bestuurder begrijp ik ook. Dat is ongeveer hetzelfde. De maatschappij, of de verzekering in dit geval, moet echt niet opdraaien voor wat de bestuurder zelf heeft aangericht. Hij/zij is hier zelf verantwoordelijk voor. Dit is hetzelfde systeem bij de rokers. Daarom is het inderdaad van groot belang dat men de kinderen, van jongs af aan, al aanleert dat roken ongezond is.

    BeantwoordenVerwijderen