- Eeuwenoude spanning tussen het willen beheersen en overmeesteren van de aarde enerzijds en het willen respecteren van de aarde anderzijds.
- Door de jaren heen bleef de impact van mens op de natuur stijgen, dankzij allerlei technische evoluties
- De Belgische bisschoppen gaven in 2002 aan dat er 'dringend behoefte is aan een grotere ethische bewogenheid bij alle christenen met betrekking tot de milieucrisis en haar gevolgen op het vlak van economie, mensenrechten en sociale wereldverhoudingen (uit zich in campagnes zoals Broederlijk Delen en Welzijnszorg)
- We moeten streven naar rechtvaardige en vredevolle relaties met onze planeet aarde en met onze medemensen waar ook ter wereld. We spreken van 'eco-spiritualiteit'. (-solidariteit met generaties na ons, -solidariteit met het zuiden, -medeverantwoordelijkheid als 'Beeld van God')
www.netrv.be |
Onze te grote ecologische voetafdruk:
- Het wordt uitgedrukt in hectare en zorgt ervoor dat we weten hoeveel ruimte we per individu, stad of land nodig hebben om te wonen, afval te verwerken, te eten en ons te verplaatsen.
- Hoe groter de ecologische voetafdruk, hoe zwaarder de druk op de aarde.
- Elke persoon heeft recht op 1,8 hectare. (is ongeveer een anderhalf voetbalveld)
- Wij Belgen hebben 12 voetbalvelden nodig om in al onze behoeften te voorzien.
- Een levensstijl die te veel gekenmerkt wordt door consumptie en materialisme.
- We produceren en kopen met z'n allen zo veel auto's dat onze wegen gewoon dichtslippen; met luchtverontreiniging zoals ozon en fijn stof tot gevolg. Eindeloze groei is dus ecologische onduurzaam.
Mijn ecologische voetafdruk:
-> Ik ben er niet fier op dat ik aan 6,8 hectare zit, maar ik ben wel al blij dat ik onder het gemiddelde zit van de Belgen. Ik heb nog een groot stuk te gaan, tot ik 1,8 hectare zal hebben. Maar vanaf nu ga ik op verschillende dingen letten zoals met het openbaar vervoer gaan, niet meer met de auto naar school en ik zal ook proberen om 2 keer geen vlees of vis te eten in de week. Meer groene energie gebruiken,....
-> Ik ben eerder een onschuldige wachter. (ik zit in de groep van 26% wil niet maar doet wel) Ik ga altijd met mijn fiets of met het openbaar vervoer als ik ergens naar toe wil. Ik let op elektriciteit verbruik en waterverbruik thuis. We hebben al de lampen vervangen door lampen die minder verbruiken. En nog zoveel meer. Eigenlijk was ik mij er niet van bewust, dat ik dat allemaal deed. Dus daarom ben ik wel blij dat ik toch al paar dingen doe voor het milieu zonder er eigenlijk bij na te denken. Ik ben trots op mezelf en nu ik al de artikels gelezen heb, ga ik er veel meer opletten nog want ik vindt het echt belangrijk zeker voor onze volgende generaties.
![]() |
Bereken zelf je ecologische voetafdruk: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMA20052007_002 |
Onze consumptiemaatschappij:
- Ecologische aspect laten primeren op het economische aspect in plaats van omgekeerd.
- Als we willen groeien, dan zal het op een groene manier moeten zijn.
- De voorbije 40 jaar is onze economie 3 keer energie-efficiënter geworden. Maar de totale groei was zo groot dat de CO2-uitstoot maar bleef toenemen.
- Tim Jackson pleit in 2010 daarom voor een 'welvaart zonder groei'.
Tim Jackson zegt :
Hij zegt dat je niet echt kan kiezen. Maar dat we efficiënter
moeten werken, we hebben meer technologie over. Hij wilt het koolstof
verbeteren nu zitten we aan 768 en hij wil naar 6. Dat is 130-voudige
verbetering en dat is 10 keer sneller en verder dat wat we ooit hebben
gepresteerd in de loop van de industriële geschiedenis. Hij zegt misschien lukt
het ons, misschien lukt het zelf nog beter zodat we terug een economie krijgen die
terug koolstof uit de atmosfeer haalt, wat we zeker zullen moeten doen tegen
het einde van de eeuw. Eerst moeten we kijken of de economie deze verbetering
aan kan.
Hij wil zich concentreren op investeren, in het streven naar
nieuwigheid, de productie, reproductie en de consumptie van nieuwe dingen en
een voortdurend opdrijven van de consumentenmarkt, consumptiegoederen en nieuwe
consumptiegoederen. (= het proces van creatieve destructie.)
Taal voor nieuwe dingen, nieuwe ideeën, nieuwe ervaringen
-> zo krijgen we plots een systeem dat economische structuur doet aansluiten
aan sociale logica, de economische instellingen en wie we zijn als mensen, aan
elkaar vastgeklonken om de groeimachine aan te drijven. -> ze haalt
onophoudelijk grondstoffen door het systeem aangedreven door onze eigen
onverzadigbare honger, in feite aangedreven door een gevoel van angst.
Het spaargeld voor de crash zat onder de nul dat komt omdat
mensen hun schulden verhoogden en hun gespaarde geld verminderen alleen maar om
te kunnen blijven meedoen. We geven geld uit aan dingen die we niet nodig hebben
maar om indrukken te creëren, die niet beklijven op mensen, waar we niet om geven.
Mensen willen sparen tijdens een crisis maar dat is juist
verkeerd vanuit het gezichtspunt van het systeem. (Sparen vertraagt het
herstel.) Het systeem komt niet overeen met hoe wij zijn.
Hij zegt dat investeren moet veranderen, het moet neerkomen
op het beschermen en onderhouden van de ecologische activa waar onze toekomst
op berust. (moeten investeren in lage-koolstoftechnologieën en infrastructuren
-> investeren in een idee van een zinvolle welvaart (familie,maatschappij,…),
om mensen mogelijkheden te geven om te floreren.
Dit zijn de belangrijkste zinnen uit het filmpje.
Als je het helemaal wilt zien , klik dan op deze site: http://www.ted.com/talks/lang/en/tim_jackson_s_economic_reality_check.html
Mijn mening:
Ik vind dat hij gelijk heeft, kijk eens hoeveel mensen er allemaal onnuttige dingen kopen, voor gewoon op te vallen tussen de anderen. Iedereen wilt alsmaar meer en meer, we hebben nooit genoeg. We willen alles uitproberen, we zijn verslaafd aan nieuwe voorwerpen, kleren, schoenen en eten en zoveel meer. Ik hoop dat het ons lukt en dat we allemaal luisteren naar hem, zodat het verbetert. Want het begint wel tijd te worden, want als we zo slecht blijven doen zal de wereld niet lang meer te leven hebben.
Nadenken over jouw levensstijl:
Een kloof tussen houding en gedrag: tussen wat je zegt belangrijk te vinden en wat je daadwerkelijk in de praktijk doet. Jouw attitude heeft zeker een invloed op jouw gedrag, maar de factor 'milieu' is slechts één van de vele drijfveren voor concreet gedrag. Er zijn 4 argumenten om niet te hoeven handelen: comfort, de kostprijs, routine en esthetiek. We gaan eens nadenken op het vlak van voeding, mobiliteit, wonen en toerisme.
- Voeding: We leven in een paradoxale wereld: Enerzijds lijden we honger en anderzijds worden we te dik. We eten te veel fastfood en veel te veel vlees. (Voor 1 kilo vlees, heb je 6 kilo graan nodig.) Vooral overconsumptie van rood vlees, is ook het meest vervuilende en het verhoogt het risico op hart-en vaatziekten, overgewicht, diabetes en sommige kankers. Vis eten blijkt ook geen oplossing, wegens de overbevissing. Gekweekte vis eten vereist een inzet van grote hoeveelheden biocides om ziektes te vermijden, veel energie en uiteraard vismeel. De grote uitdaging is om duidelijk te maken dat regionale, seizoensgebonden, vleesarme en fairtradevoedingspatronen niet alleen gezonder en rechtvaardiger zijn, maar ook milieuvriendelijker zijn. Een radicale gedragsverandering is niet nodig, 1 of 2 keer per week geen vlees eten, maakt op wereldschaal een enorm verschil.....
- Mobiliteit: De koning auto neemt een belangrijke plaats in onze samenleving. Er zal een grondige herdenken van ons mobiliteitssysteem nodig zijn. 'Ecosteden' doen hun intrede: afstand tussen werk, winkels,.. zo klein mogelijk maken. Minder de auto gebruiken, maar meer het openbaar vervoer. Het vrachtvervoer zullen we moeten inperken en vervangen door het spoor en binnenscheepvaart. We moeten meer carpoolen, we gaan dus geen 'owner' meer zijn maar een 'user' van een auto. Dat vereist een radicale verandering in ons denken.
- Toerisme: Voordelen: De toeristische sector verschaft 4% van de actieve wereldbevolking werk. In principe kan toerisme ook zorgen voor meer tolerantie in deze wereld. Nadelen: Het wereldwijde toerisme veroorzaakt 5% van de mondiale CO2-uitstoot. (airco, verlichting, diepzeeduiken,...) Toeristen verstoren de biodiversiteit en leggen druk op kwetsbare ecosystemen. (koraalriffen, tassen van reptielenleer,...) Toeristen gebruiken meer water dan thuis. Ook het vliegverkeer weegt gigantisch zwaar door, het is enorm milieuvervuilend. Soms is er sprake van een gebrek aan respect voor de lokale sociale en religieuze waarden. Tegen 2020 voorspelt men een verdubbeling van toeristen van 2003. Het is belangrijk om op zoek te gaan naar maatregelen die de negatieve gevolgen beperken zonder de positieve aspecten te verliezen.
- Wonen: Wonen bestaat ongeveer 30% van onze ecologische voetafdruk, dat is een heel zware voet. Zo zouden er tegen 2030 zo weinig mogelijke nieuwe woningen moeten worden bijgebouwd. Bestaande gebouwen moeten op een zo energiezuinige manier mogelijk worden gerenoveerd, volgens de passiefhuisnorm. De bouwmaterialen gaat best uit naar hernieuwbare of volledige reycleerbare materialen. Het wordt onvoldoende financieel gestimuleerd. Als er subsidies komen gaan ze vooral naar de mensen die ze eigenlijk niet nodig hebben, terwijl de sociaal zwakkeren er niet van kunnen genieten. (= Mattheus-effect) Een gebouw moet verschillende decennia aanpasbaar zijn aan veranderde functies en wensen in gebruik van de mensen die er wonen. Deze andere manier van denken over wonen is niet evident. Onze Vlaamse wooncultuur kunnen we benoemen als 'star' en 'individualistisch'.
Mijn mening:
Ik vindt het gemakkelijkste om rekening te houden met mobiliteit zodat mijn gedrag ecologischer wordt. Want ik doe dit al, ik ga altijd met mijn fiets naar station en daar neem ik de trein naar school dan moet ik nog 10 minuten stappen en ik ben er. Volgend jaar ga ik voor mijn praktijk voor mijn auto, als ik erdoor ben zal ik nog altijd met de trein gaan, dat is veel gemakkelijker, goedkoper en beter voor het milieu. Mijn auto zal ik maar gebruiken 1 keer per week voor boodschappen te gaan doen al de rest zal met de fiets worden.
Het moeilijkste om mijn gedrag ecologischer te maken is op het vlak van toerisme. Ik profiteer altijd van de situatie omdat ik niet thuis ben en ik heb mijn vakantie betaald. Dus ik blijf wat langer onder de douche staan en ik durf mij wel eens 2 douche te nemen op een dag. Het zal zeer moeilijk worden op het vlak van toerisme. Want als ik er moet opletten zal ik mij thuis voelen en zal ik niet echt een vakantie gevoel hebben.
Ik vindt het gemakkelijkste om rekening te houden met mobiliteit zodat mijn gedrag ecologischer wordt. Want ik doe dit al, ik ga altijd met mijn fiets naar station en daar neem ik de trein naar school dan moet ik nog 10 minuten stappen en ik ben er. Volgend jaar ga ik voor mijn praktijk voor mijn auto, als ik erdoor ben zal ik nog altijd met de trein gaan, dat is veel gemakkelijker, goedkoper en beter voor het milieu. Mijn auto zal ik maar gebruiken 1 keer per week voor boodschappen te gaan doen al de rest zal met de fiets worden.
Het moeilijkste om mijn gedrag ecologischer te maken is op het vlak van toerisme. Ik profiteer altijd van de situatie omdat ik niet thuis ben en ik heb mijn vakantie betaald. Dus ik blijf wat langer onder de douche staan en ik durf mij wel eens 2 douche te nemen op een dag. Het zal zeer moeilijk worden op het vlak van toerisme. Want als ik er moet opletten zal ik mij thuis voelen en zal ik niet echt een vakantie gevoel hebben.